تشخیص کرونا؛ از روش های مولکولی تا تست های سرولوژی با الیزا
در حال حاضر موثرترین آزمایش و خط مقدم تشخیص کرونا ویروس، انجام تست RT-PCR است.دریافت یک نتیجه ی مثبت در این آزمایش احتمال بسیار زیاد دلیل وجود ویروس در بدن بیمار است ولی در یافت یک نتیجه ی منفی شانس مبتلا بودن به ویروس را کاملا رد نمیکند.
قبل از انجام تست RT-PCR برای تشخیص کرونا، باید توسط سوآپ از گلو و بینی (حدودا ۸ سانتی متر درون حفره بینی ) نمونه برداری انجام شود. بر اساس تحقیقات صورت گرفته ۲۵% نمونه برداری های صورت گرفته از بینی به طور کاذب منفی می باشد( یعنی فرد مبتلا به ویروس کرونا است و نتیجه ی آزمایش به اشتباه منفی می باشد) که دلیل این امر می تواند نمونه برداری نامناسب، ذخیره سازی نامناسب، فاصله ی بوجود آمده بین نمونه برداری تا انجام تست( متاسفانه اغلب مرکزی که نمونه ی برداری از بیمار انجام میشود فاصله ی چندین کیلومتری از محل انجام تست دارد) و در آخر هم خطای آزمایشگاهی می باشد.
با تمام دقت، حساسیت و اختصاصیت این تست متاسفانه نمی توان با تست RT-PCR قضاوتی راجب وضعیت ایمنی بیمار داشت.
تست الیزا تقریبا میتواند قضاوت دقیق تری برای تشخیص کرونا انجام دهد
تست الیزا با بررسی دو نوع Ab در بدن فرد مشکوک به کرونا تقریبا میتواند قضاوت دقیق تری از سطح ایمنی بیمار انجام دهد .آنتی بادی نوع IgM در ابتدای بیماری افرایش میابد و وقتی ما به سمت بهبودی پیش میریم آنتی بادی از نوع IgG شروع به افزایش می کند.
در واقع می توان تست الیزا را به این به صورت تفسیر کرد :
ابتدای بیماری ، ناقل | IgG- | IgM+ |
اواسط بیماری، ناقل | IgG+ | IgM+ |
وارد فاز بهبودی | IgG+ | IgM- |
نتیجه ی منفی و یا ابتدای بیماری و بدن هنوز وارد واکنش ایمنی نشده است. | IgG- | IgM- |
تست الیزا حساسیت و اختصاصیت روش مولکولی را نداشته و امکان دارد با سایر بیماری ها کراس ری اکشن دهد.
تستهای آنتیژنی سریع برای تشخیص کرونا چقدر دقیق هستند؟
تستهای آنتیژنی سریع زمانی بیشترین دقت را برای تشخیص کرونا دارند که در افرادی با علائم یا نشانههای کووید-۱۹، بهویژه در هفته نخست بیماری، استفاده میشوند. افرادی با تست منفی ممکن است همچنان آلوده باشند.
دقت تستهای آنتیژنی سریع در افرادی که هیچ علامت یا نشانهای را از عفونت بروز نمیدهند، به میزان قابلتوجهی کمتر است، اما در افرادی که با بیمار مبتلا به کووید-۱۹ تائید شده در تماس بودهاند، عملکرد بهتری دارند.
دقت تستهای آنتیژن سریع بین تستهایی که توسط سازندههای مختلف تولید میشوند، متفاوت است و برای بسیاری از تستهای تجاری موجود، شواهد کافی وجود ندارد.
هدف تستهای سریع قابل انجام در بالین بیمار (rapid point-of-care tests)، تائید یا رد وجود عفونت کووید-۱۹ در افراد با یا بدون نشانههای کووید-۱۹ است. آنها قابل حمل هستند، بنابراین میتوانند در هر جایی که بیمار حضور دارد (در محل مراقبت) یا در محیطهایی غیر از محل ارائه مراقبت سلامت مانند منزل استفاده شوند.
استفاده از آنها، با حداقل میزان تجهیزات اضافی یا مراحل پیچیده آمادهسازی، آسان است؛ هزینه کمتری نسبت به تستهای استاندارد آزمایشگاهی دارند؛ به یک اپراتور متخصص یا شرایط انجام ویژه نیاز ندارند؛ و نتایج را «در حالی که منتظر هستید (while you wait)» ارائه میدهند.
چرا تشخیص کرونا باید زود انجام گیرد؟
افراد مشکوک به ابتلا به کووید-۱۹، باید به سرعت بدانند که به عفونت آلوده شدهاند یا خیر، تا بتوانند خود را ایزوله کنند، تحت درمان قرار گیرند، و به افرادی که در تماس نزدیک با آنها قرار داشتهاند، اطلاع دهند. در حال حاضر، عفونت کووید-۱۹ توسط یک تست آزمایشگاهی به نام RT-PCR تائید میشود، که به تجهیزات تخصصی نیاز دارد و برای آماده شدن نتیجه آن حداقل ۲۴ ساعت زمان نیاز است.
در بسیاری از شرایط، تستهای آنتیژنی سریع، دسترسی افراد بیشتری را، با و بدون نشانههای بیماری، به انجام تست و در مکانهایی غیر از مراکز ارائه مراقبت سلامت باز کرده است. تشخیص سریعتر عفونت کووید-۱۹ میتواند به افراد اجازه دهد تا اقدامات مناسب را سریعتر انجام دهند، و پتانسیل کاهش شیوع کووید-۱۹ را دارند، اما مهم است که میزان دقیق بودن آنها و بهترین راه را برای استفاده از آنها بدانیم.
منابع:
Photos taken from unsplash.com