آیا استامینوفن انسان را شجاع میکند؟
استامینوفن یا پاراستامول یکی از معروفترین و شناخته شدهترین داروهای مسکن جهان است که معمولا برای تسکین درد و تب مورد استفاده قرار میگیرد. سالها است مردم سراسر جهان از این دارو بهراحتی و بدون اینکه توجهی به عواقب جانبی مصرف آن داشته باشند، استفاده میکنند. اما تحقیقات جدید نشان میدهد باید بیشتر مراقب این داروی پرمصرف در سراسر جهان باشیم. آخرین تحقیقات و مطالعه علمی انجام شده حاکی از آن است که این دارو میتواند میزان حساسیت فرد نسبت به خطر را کاهش دهد.
«بالدوین وی»، یکی از متخصصین مغز و اعصاب «دانشگاه ایالتی اوهایو» معتقد است:
« بهنظر میرسد استامینوفن باعث میشود افراد در شرایط خطر، احساسات منفی کمتری را تجربه کنند و در واقع وقتی باید از موضوعی ترس داشته باشند، احساس ترس و خطر در آنها بهشکل غیرطبیعی کاهش مییابد.»
استامینوفن روی فرآیندهای مختلف روانشناختی تاثیر میگذارد!
طبق بررسیهای آماری، درحدود ۲۵ درصد جمعیت ایالات متحده هر هفته استامینوفن مصرف میکنند. اگر این دارو باعث کاهش درک خطر و افزایش خطر پذیری در جمعیت مصرفکننده شود، میتواند اثرات مهمی بر جامعه داشته باشد.
در واقع مصرف استامینوفن نه تنها درد را کاهش میدهد، بلکه روی فرآیندهای مختلف روانشناختی نیز تاثیر خود را میگذارد. درنتیجه فردی که این دارو را مصرف میکند ممکن است دچار علائمی از جمله کاهش توانایی در احساس آزار و اذیت، کاهش حس همدلی و حتی بروز اختلالاتی در عملکردهای شناختی شود. همچنین مصرف آن روی عواطف و احساسات فرد نیز هرچند به میزان اندک تاثیرگذار خواهد بود!
محققان دانشگاه اوهایو برای بررسی داروی استامینوفن مجموعه آزمایشهایی را روی بیش از ۵۰۰ دانشجوی دانشگاه به عنوان شرکت کننده انجام دادند؛ آنها به تعدادی از دانشجویان یک دوز ۱۰۰۰ میلیگرم استامینوفن (حداکثر دوز توصیه شده برای بزرگسالان) دادند و به گروه دیگری از آنها هیچ دارویی ندادند. در واقع محققان قصد داشتند با این کار رفتارهای هر دو گروه را از نظر میزان درک خطر مورد بررسی قرار دهند.
سپس از شرکت کنندگان در آزمایش خواسته شد، بادکنکی را در مقابل صفحه مانیتور باد کنند که احتمال ترکیدنش وجود داشت. نتایج نهایی نشان داد که گروه مصرف کننده استامینوفن در مقایسه با گروه دیگر، ریسک بیشتری را تجربه کرده بودند و میزان حساسیت آنها به خطر این کار، کمتر شده بود. در واقع گروهی که دارو مصرف کرده بودند توجهی به میزان باد بادکنک نداشتند و کمتر نگران ترکیدن آن بودند!
البته آزمایش و تحقیقات، به همین نقطه ختم نشد و تیم تحقیقاتی آزمایشهای متعددی در مورد تاثیر مصرف استامینوفن و میزان ریسکپذیری شرکتکنندگان در آزمایش انجام دادند. این آزمایشها تنوع بسیار زیادی داشتند و انواع شرایط پرخطر و موقعیتهای متفاوت را شامل میشد.
نتیجه نهایی این بود که مصرف استامینوفن حساسیت افراد نسبت به شرایط خطرآفرین را کم می کند. این موضوع میتواند تبعات اجتماعی زیادی روی جامعه داشته باشد. تصور کنید شخصی استامینوفن مصرف کند و میزان خطرپذیری ویروس کرونا برایش کمتر از آن چیزی که هست جلوه کند!
سادهترین اتفاقی که میافتد آن است که فرد دچار عدم درک صحیح از خطر حضور در مکانهای عمومی بدون توجه به پروتکلهای بهداشتی میشود و در شرایط همهگیری ویروس کرونا، چنین وضعیتی میتواند هم برای خودش و هم برای اطرافیانش خطرآفرین باشد.
چه زمانی نمیتوانیم استامینوفن مصرف کنیم؟
داروی استامینوفن در اشکال مختلف از جمله قرص، سافت ژل، شربت و قطره های خوراکی توسط شرکت های متعدد دارویی تولید و عرضه می شود و غالبا بدون نیاز به نسخه پزشک میتوان تهیه کرد. به همین خاطر قبل از مصرف باید حتما برگه راهنمای محصول را مشاهده و از نحوه مصرف آن اطمینان حاصل کنیم.
در واقع استامینوفن برای تسکین درد و تب تجویز میشود اما هرگز نباید به صورت مزمن (بیشتر از ۵ روز) مصرف شده و جایگزین درمان اصلی قرار بگیرد. این دارو پس از مصرف، از طریق زنجیرهی آنزیمی به ماده ای مضر برای کبد تبدیل و پس از چند ساعت دفع می شود؛ اما اگر در همین حین الکل مصرف کرده باشیم، مادهی مضر در کبد تجمع یافته و دفع نمی شود! به همین خاطر در افرادی که اعتیاد به الکل دارند ممکن است باعث آسیبهای کبدی شود.
همچنین بسیاری از داروهای تب بر یا قرص سرماخوردگی که از ترکیب چند ماده موثره دارویی ساخته میشوند نیز ممکن است در ترکیبات خود استامینوفن داشته باشند. بنابراین همواره توصیه میشود تمامی ترکیبات موجود در هر فرآورده دارویی را مطالعه کرده و اطمینان حاصل کنید که چند ترکیب حاوی استامینوفن را به صورت همزمان مصرف نمیکنید؛ چراکه مصرف همزمان این فراوردهها ممکن است باعث شوند شما ناخواسته به کبد خود آسیب برسانید.
توضیحات مفیدی بود.
بسیار عالی و. قابل توجه. سپاس از اطلاع رسانی و. تحقیق شما??????
باسلام وسپاس از تحقیق واطلاع رسانی شما????????
همه روگفتی که در انتها دروغ کرونا رو خطرناک جلوه بدی
نمیدانم شاید حق با شما باشد…
جالب بود و مفید