هر آنچه باید درباره HPV بدانید!
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از شایعترین عفونتهای ویروسی است که میتواند زگیل تناسلی و حتی سرطانهای مرتبط با دهان، حلق، مقعد و اندام تناسلی را ایجاد کند!
آنچه در این مقاله از لامل میخوانید:
ویروس پاپیلومای انسانی چیست؟
راههای انتقال ویروس پاپیلومای انسانی کدام است؟
علائم ویروس پاپیلومای انسانی چیست؟
آیا ویروس پاپیلومای انسانی درمان دارد؟
بهترین راه پیشگیری از ویروس پاپیلومای انسانی چیست؟
اهمیت واکسن ویروس پاپیلومای انسانی در مردان
چطور از ابتلا به HPV جلوگیری کنیم؟
باورهای غلط درباره HPV کدام است؟
HPV چیست؟
این ویروس بیش از ۲۰۰ نوع مختلف دارد، برخی از انواع آن بیخطر و برخی سرطانزا است. خوشبختانه در اکثر موارد، سیستم ایمنی بدن آن را طی یک تا دو سال پاکسازی میکند، اما برای برخی افراد این مدت زمان ممکن است طولانیتر باشد.
راههای انتقال HPV کدام است؟
- تماس مستقیم پوست با پوست
- رابطه جنسی(دهانی، واژینال، مقعدی)
- استفاده مشترک از وسایل شخصی از جمله تیغ اصلاح(انتقال از این طریق تایید نشده است اما باید جوانب احتیاط رعایت شود)
- انتقال از مادر به نوزاد هنگام زایمان
علائم HPV چیست؟
در بسیاری از موارد، اچپیوی بدون علامت است. اما ممکن است در برخی افراد باعث بروز زگیل تناسلی یا تغییرات پیش سرطانی در دهانه رحم، مقعد یا گلو شود و اگر درمان نشود، میتواند خطر سرطان را افزایش دهد. زگیلهای تناسلی(برآمدگیهای کوچک روی پوست ناحیه تناسلی) و تغییرات سلولی در دهانه رحم، مقعد یا گلو جزو علائم این ویروس به شمار میرود.
آیا HPV درمان دارد؟
هیچ درمان قطعی برای پاکسازی ویروس ویروس پاپیلومای انسانی وجود ندارد. زگیلهای تناسلی و ضایعات پیش سرطانی با کرایوتراپی، لیزر درمانی و جراحی قابل درمان است اما این روشها فقط ضایعات را از بین میبرد و ویروس را حذف نمیکند! با این حال، این درمانها میتواند خطر بروز سرطان را کاهش دهد.
بهترین راه پیشگیری از HPV چیست؟
واکسنهای گارداسیل و سرواریکس از انواع پر خطر HPV که میتواند باعث سرطانهای دهانه رحم، مقعد، آلت تناسلی و گلو شود، پیشگیری کند. بهترین زمان واکسیناسیون نیز ۹ تا ۲۶ سالگی است و برای هر دو گروه مردان و زنان توصیه میشود.
اهمیت واکسن HPV در مردان
این ویروس فقط زنان را درگیر نمیکند و برخی از انواع پر خطر آن میتواند با سرطانهای مرتبط با دهان و حلق (سرطان ناحیه اوروفارنکس)، مقعد و آلت تناسلی در مردان ارتباط داشته باشد. مردان میتوانند ویروس پاپیلومای انسانی را از طریق رابطه جنسی به شریک جنسی خود منتقل کنند.
چطور از ابتلا به HPV جلوگیری کنیم؟
- تزریق واکسن در سن مناسب
- انجام آزمایشهای منظم مانند تست پاپ اسمیر برای زنان و بررسی ضایعات غیر طبیعی در نواحی تناسلی و مقعدی در مردان؛ به ویژه برای کسانی که سابقه رابطه جنسی پر خطر دارند یا علایمی را مشاهده میکنند.
- استفاده نکردن از وسایل شخصی دیگران مثل تیغ اصلاح
- استفاده از کاندوم در هر نوع رابطه جنسی(کاندوم میتواند خطر انتقال این ویروس را کاهش دهد اما در نظر داشته باشید که اچپیوی از طریق تماس پوست با پوست هم منتقل میشود؛ به همین خاطر صد در صد به کاندوم اکتفا نکنید)
- داشتن آگاهی از وضعیت سلامت شریک جنسی
باورهای غلط درباره HPV کدام است؟
- فقط زنان به ویروس پاپیلومای انسانی مبتلا میشوند(مردان هم در معرض خطر هستند).
- ویروس پاپیلومای انسانی یعنی سرطان قطعی(خیر اینطور نیست، اما برخی انواع آن ریسک سرطان را افزایش میدهد).
- واکسن HPV باعث ناباروری میشود(هیچ مدرک علمی این ادعا را تایید نکرده است).