فهرست بستن

635908733303860249-EPA-BRAZIL-ZIKA-RAISING-MICROCEPHALY-CHILD-79604308

در دل مادران باردار کشورهای آمریکای جنوبی نگرانی بزرگی ایجاد شده است. در این کشورها ویروسی شایع شده که احتمالا کودکان آن‌ها را مبتلا به «میکروسفالی» می‌کند. نوعی بیماری مادرزادی که باعث می‌شود سر کودک رشد طبیعی نداشته باشد و نوزادان مبتلا به این بیماری، سر و مغز کوچکی داشته باشند. شیوع ویروس زیکا آ‌ن‌قدرها هم خبر جدیدی نیست؛ این ویروس قبلا هم در آفریقا، جنوب‌شرقی آسیا و برخی از جزایر اقیانوس آرام مساله‌ساز شده بود. در اواسط اردیبهشت ماه سال جاری، سازمان بهداشت آمریکا نخستین گزارش تاییدشده از شیوع این ویروس را در کشور برزیل منتشر کرد. اما اکنون انتشار اخبار متعدد از شیوع این بیماری در سایر کشورها بار دیگر دغدغه‌ساز شده و به همین مناسبت دیجیکالا مگ در نظر دارد با بررسی کلی ابعاد این مساله وضعیت را به نوعی موشکافی کند.

زیکا (Zika) نام ویروسی از جنس (Flavivirus) و خانواده (Flaviviridae) است که از طریق نیش پشه‌ به انسان منتقل می‌شود. ویروس‌های جنس (Flavivirus) از جمله مشهورترین‌ها و خبرسازترین‌ها در نوع خود هستند که از نمونه‌های شناخته‌شده‌تر آن‌ها می‌توان به ویروس نیل غربی، ویروس دنگی، ویروس آنسفالیت برگرفته از ساس و کنه، ویروس تب‌زرد، ویروس زیکا و سایر ویروس‌های مولد آنسفالیت یا همان التهاب مغز اشاره کرد.

index

اما این ویروس چگونه به انسان منتقل می‌شود؟ پاسخ به این پرسش ساده است: پشه‌ اما نه هر پشه‌ای. جنس خاصی از پشه‌ها موسوم به (Aedes) هستند که اساساً متعلق به مناطق حاره و نیمه‌گرمسیری هستند اما در حال حاضر می‌توان آن‌ها را در همه قاره‌ها به استثنای جنوبگان پیدا کرد. دلیل گسترش دامنه پراکنش این پشه‌ها نیز خیلی ساده است؛ فعالیت‌های انسانی. یکی از مهمترین گونه‌های این جنس خاص پشه‌ای با نام علمی (Aedes albopictus) است. جالب اینجاست که این گونه فوق‌العاده مهاجم همین اواخر و از طریق تجارت لاستیک‌های مستعمل همچون مسافری غریب به نیمکره غربی رسید و در مدت زمانی اندک در کشورهایی مثل آمریکا غوغا به پا کرد.

علایم :

دوران کمون این ویروس یا مدت زمانی که طول می‌کشد تا علائم بیماری نمودار شود، چندان مشخص نیست اما این‌طور که از شواهد امر برمی‌آید نباید بیشتر از چند روز باشد. علائم بیماری شباهت‌های زیادی با عفونت‌های مشابه آربوویروس‌ها (Arbovirus) مانند دنگی دارد که از آن جمله می‌توان به تب، خارش پوست، ورم ملتحمه یا آماس ملتحمه، درد مفاصل و ماهیچه‌ها، احساس بیقراری و سردرد اشاره کرد. پزشکان در خلال شیوع گسترده سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ به مواردی همچون اختلال عملکرد دستگاه ایمنی و پتانسیل تاثیرگذاری بر سیستم عصبی نیز اشاره کردند.

درمان:

سازمان بهداشت جهانی (WHO) در وبسایت رسمی خود یادآور شده است که این بیماری معمولاً نیازمند درمان خاصی نیست و به بیماران مبتلا اغلب توصیه می‌شود که خوب استراحت کنند، مایعات کافی مصرف کنند، تب و درد را با داروهای متداول تخفیف دهند و در صورت وخیم‌تر شدن وضعیت سلامتی حتماً مشورت پزشکی بگیرند. هنوز واکسن خاصی برای این بیماری به بازار عرضه نشده اما یک تیم تحقیقاتی کانادایی به سرپرستی دکتر گری کوبینگر (Gary Cobinger) روز جمعه به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که نخستین گام‌ها برای آزمایش نخستین واکسن برداشته شده و این واکسن احتمالاً در اوایل مرداد ماه سال آینده بر روی انسان آزمایش خواهد شد.

وضعیت بیماری در ایران :

به گزارش جام جم آنلاین ، ایرج حریرچی در نشست خبری در رابطه با بیماری زیکا اظهار داشت: فرق این بیماری با ابولا و مرس این بوده که انتقال انسان و انسان آن ثابت نشده است. در حالی که اگر انتقال آن از این طریق باشد جای نگرانی دارد.
وی با بیان اینکه بیماری زیکا شرایط ابتلا به آن با ابولا متفاوت است افزود: برای مبتلا شدن به این بیماری یک عامل یا فاکتور لازم بوده که آن هم گزش پشه است.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: ویروس بیماری زیکا سال ۱۹۴۵ در جنگلی به همین نام کشف شد که تا ۷۰-۶۰ سال پیش محدود به منطقه آفریقا بود ولی به تدریج به سواحل جنوبی شرقی آسیا و سایر نقاط راه یافت. به طوری که در چند ماه اخیر در آمریکای جنوبی نیز گزارش شده است.
حریرچی گفت: تاکنون این بیماری در آفریقای شمالی و خاورمیانه دیده نشده ولی در برخی از مناطق کشور ما حامل یا حشره مربوط به این بیماری وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه باید نسبت به این بیماری آگاه بود و به دقت آن را تحقیق کرد افزود: تاکنون موردی از ابتلا به این ویروس در کشور نداشته‌ایم.

منبع:جام جم،WHO،CDC

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *