علت و راه درمان التهاب بورس زانو یا بورسیت زانو
بورسیت زانو به معنی التهاب بورس زانو است که در نزدیکی مفصل زانو قرار دارد.به کیسه کوچک حاوی مایع که مانند بالش عمل کرده و اصطکاک بین استخوانها و عضلات اطراف مفصل و تاندونها را کاهش میدهند بورس می گویند. هر زانو دارای ۱۱ بورس است. وقتی که یکی از این بورسها دچار التهاب شود، بورسیت زانو روی قسمت داخلی زانو یا روی کشکک زانو یا در زیر مفصل زانو اتفاق میافتد.
بورسیت زانو به علت درد ایجاد شده تواناییهای حرکتی شما را محدود میکند. معمولاً در درمان بورسیت زانو از روش های ترکیبی که به کاهش درد و التهاب منجر می شوند استفاده می کنند.
در صورتی که بورسهای روی کشکک زانو دچار عفونت شوند علاوه بر درد و تورم در زانو، بیمار تب هم می کند که در این صورت باید فورا به پزشک مراجعه کند
تا کنون، چهارده بورس برای هر زانو در انسان شناخته شده است.
عوامل زیر احتمال ایجاد بورسیت زانو( اختلال دردناک در زانو )را افزایش میدهد:
فشار مکرر و مستمربر زانو ها مانند زانو زدن مکرر
به زانو ضربه مستقیم وارد آید
ایجاد عفونت باکتریایی در بورسها
عوارض ناشی از بیماری آرتروز زانو، نقرس یا روماتیسم مفصلی در زانو
عوامل افزایش دهنده احتمال ابتلا به بورسیت زانو
علائم بورسیت زانو
نشانهها و علائم بورسیت زانو بسیار متفاوت است و به این که کدام بورس آسیب دیده و همچنین علت دقیق تورم آن چه بوده بستگی دارد . معمولا ممکن است قسمت آسیب دیده زانو درهنگامی که تحت فشار قرار میگیرد گرم شده و باعث شود تا زانو خشک و متورم شود. همچنین امکان دارد شما در حال استراحت یا در حال حرکت درد داشته باشید.
ضربه شدید به زانو باعث ایجاد سریع علائم می شود اما در بیشتر موارد بورسیت زانو به علت ضربات مکرر ایجاد میشود (مثلا در مشاغلی که از زانو زیاد استفاده میشود) بنابراین معمولاً علائم بورسیت زانو به تدریج شکل گرفته و با گذشت زمان شدیدتر میشوند.
انواع شایع بورسیت زانو
نوع اول بورسیت پری پاتلار
بورسیت پری پاتلار در جلوی زانو درست در زیر کشکک زانو قرار دارد.این بورس برای افرادی(مانند نصابهای موکت) که مدت زمان زیادی را روی زانوی خود کار میکنند ایجاد میشود.
نوع دوم بورسیت پس آنسرین
بورسیت پس آنسرین در قسمت داخلی زانو ایجاد میشود. این نوع بورسیت معمولاً به علت استفاده بیش از حد از زانو ایجاد میشود.
نوع سوم بورسیت سمی ممبرانوس
بورسیت سمی ممبرانوس در پشت زانو ایجاد میشود و این عارضه معمولاً همراه با آرتروز شکل میگیرد. بورس سمی ممبرانوس بین عضله گاستر و تاندون همسترینگ (سمی ممبرانوس) و در ساق پا قرار دارد. تحریک این ناحیه که به کیست پاپیتال یا کیست بیکرمعروف است باعث می شود که تورم و درد پشت زانوایجاد شود.
نوع های دیگر بورسیت عبارتند از بورسیت اینفراپاتلار و بورسیت ایلوتیبیال.
راه درمان و هدف آن
بورسیت اغلب به مرور زمان بهبود مییابد، و هدف از درمان بورسیت ، تسکین علائم آن میباشد. پزشک ممکن است ، بسته به علت ایجاد بورسیت و عفونی شدن آن، یک یا چند روش درمانی را تجویز کند.
درمان دارویی
پزشک در صورت عفونت بورسیت ممکن است ردههایی از آنتیبیوتیکها را تجویز کند
درمان با فیزیوتراپی
ممکن است پزشک بیمار را به یک فیزیوتراپیست ارجاع دهد تا قدرت عضلانی و انعطاف پذیری وی بهبود یابد.
اگر فرد نمی تواند از زانو زدن اجتناب کند، براکتهای محافظتی زانوکمک کننده است. همچنین برای کاهش تورم می توان از آستینهای فشاری زانواستفاده کرد.
برخی درمانهای تهاجمی بورسیت زانو :
تزریق کردن داروی کورتیکواستروئید:
در صورت پاسخ ندادن بورسیت به درمانهای اولیه ، پزشک یک داروی کورتیکواستروئیدی به بورس تزریق میکند تا التهاب را از بین ببرد.
آسپیراسیون:
پزشک با استفاده از سرنگ بورس را آسپیره میکند ومایع اضافی را خارج کرده تا التهاب را درمان کند.
عمل جراحی:
پزشک ممکن است در صورت اینکه بورسیت فرد عودکننده یا مزمن و شدید باشد و به درمانهای دیگر پاسخ ندهد، جراحی و خارج کردن بورس را پیشنهاد کند.