عقیم کردن نوع نر پشه باعث ایجاد موفقیت در مبارزه با پشه ناقل بیماری شد
پژوهشگران استرالیایی با عقیم کردن چند هزار پشه نر ناقل چند بیماری خطرناک برای انسان و رها کردن آنها در محیط طبیعی توانستند جمعیت این نوع پشه را در یک شهر این کشور تا ۸۰ درصد کاهش دهند.
قبلا تنها راه مبارزه با این پشه سمپاشی محیط بوده است.
پشه آیدس ایگیپتی Aedes aegypti ناقل بیماریهای خطرناک زیکا ، تب دنگ و چیکونگونیا است که با گزیده شدن توسط نوع ماده این پشه به انسان انتقال می یابد و هرساله باعث مرگ چند هزار تن و بیماری چندین میلیون نفردر جهان میشود. زیستگاه این پشه معمولا مناطق استوایی و مرطوب گرمسیری است.
پژوهشگران دانشگاه جیمز کوک ،در طرح آزمایشی مبارزه با این پشه که توسط یکی از موسسات علمی استرالیا و با کمک مالی شرکت آلفابت، صاحب موسسه گوگل، انجام شد چند هزار پشه نر را با نوعی باکتری آلوده کردند که آنها را عقیم کرد. پشه نر گزنده نیست و باعث ایجاد بیماری نمیشود و هدف از این طرح جلوگیری از باروری پشههای ماده و کاهش جمعیت این نوع پشه خطرناک بوده است.
پشههای ماده با نیش زدن انسان برای مکیدن خون او، عامل بیماری را در واقع به انسان تزریق میکنند.
پشههای عقیم شده در شهرک اینسبیل در ایالات کوئینزلند استرالیا رها شدند. این پشهها در طول مدت سه ماه با پشههای ماده جفتگیری کردند بدون آنکه آنها را بارور کنند.در بررسی این محل در پایان دوره آزمایش تایید شد که جمعیت این نوع پشه حدود ۸۰ درصد کمتر شده است.
قبلا مبارزه با آفتها از طریق عقیم کردن نوع نر در آزمایشگاه انجام شده بود ولی برای اجرای چنین طرحی در محیط طبیعی لازم است تعداد قابل توجهی از آفت مورد نظر عقیم و در محیط مورد نظر رها شوند تا طرح تاثیرگذار و موفقیتآمیز باشد.
قراراست از نتیجه این تحقیق و آزمایش در طرح مبارزه جهانی با تب دنگ استفاده شود و برای این کار شرکت تحقیقاتی وریلی، که با سرمایه شرکت آلفابت ایجاد شده، براساس آزمایش انجام شده در دانشگاه جیمز کوک، امکانات جدیدی را برای پرورش، جداسازی نر و ماده، عقیم کردن نرها و رهاسازی آنها در محیط فراهم آورد.