فهرست بستن

بلفاریت‌

بلفاریت التهاب پلک ها بویژه در لبه آنهاست. این بیماری شایع بوده و شایع ترین علت مراجعه به چشم پزشکی به علت التها چشم می باشد.ممکن است بر اثر یک عفونت خفیف میکروبی و یا بیماری پوستی منتشر ایجاد شود.

بلفاریت به دو شکل رخ می دهد: بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی. در بلفاریت قدامی قسمت جلویی و خارجی پلک که محل اتصال مژه هاست درگیر می شود. دو علت شایع بلفاریت قدامی عفونت های میکروبی و سبوره هستند. در بلفاریت خلفی که ناشی از مشکلات غدد چربی پلک (غدد meibomian) است قسمت داخلی پلک گرفتار می شود. دو بیماری پوستی که سبب بلفاریت خلفی می شوند عبارتند از: آکنه روزاسه و شوره سر.
belfarit001

غدد میبومین به تعداد ۴۰ عدد در پلک فوقانی و ۲۰ عدد در پلک تحتانی قرار دارند که با ترشح چربی سبب تثبیت اشک می شوند و از تبخیر اشک و خشکی چشم جلوگیری می کنند. چربی اضافه در لبه پلک، سبب افزایش استعداد به آلودگی و منجر به عفونت پلک می گردد؛ بنابراین دو عامل چربی و میکروب در ایجاد بلفاریت نقش دارند. بلفاریت را می توان به سه دسته تقسیم کرد: بلفاریت سبوره ای یا ناشی از چربی, بلفاریت میکروبی و مخلوطی از هر دو.

علایم بلفاریت به صورت سوزش و تحریک چشم میباشند که در صبح شدیدترند و در طول روز بهتر می شوند. هر کدام از انواع بلفاریت دارای علایم خاص خود هستند.

بلفاریت میکروبی:

مهم ترین علامت این نوع بلفاریت که معمولاً ناشی از استافیلوکوک می باشد، سوزش و تحریک چشم در صبح می‌باشد. علت آن تجمع سموم میکروبی در سطح قرنیه به هنگام خواب است که در طی روز با پلک زدن و جریان اشک برطرف می‌گردد. در این نوع بلفاریت، پوسته هایی در اطراف مژه ها دیده می‌شوند. لبه های پلک خشک, ‌ضخیم, نامنظم و پرخون می باشند و مژه ها به هم چسبیده اند.

Stye02

بلفاریت سبوره ای یا ناشی از چربی:

علایم این بلفاریت شبیه بلفاریت میکروبی است و اغلب همراه با شوره سر می باشد

800px-Internal_hordeolum2

علل:

  • عفونت‌ باکتریایی‌، معمولاً استافیلوککی‌، در فولیکول‌های‌ مژه‌ها و غدد میبومین‌
  • واکنش‌ آلرژیک‌ (تنها در مواردی‌ که‌ التهاب‌ زیاد جدی‌ نیست‌).
  • شپش‌ بدن‌ (نادر است‌).

عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر:

  • سن‌ بیش‌ از ۶۰ سال‌
  • سابقه‌ درماتیت‌ سبورئیک‌ روی‌ پوست‌ سر و سایر نقاط‌ بدن‌
  • مواجهه‌ با مواد شیمیایی‌ یا سایر مواد تحریک‌زای‌ محیطی‌
  • زندگی‌ در یک‌ خانه‌ پر جمعیت‌ یا در شرایط‌ بد بهداشتی‌
  • تغذیه‌ نامناسب‌
  • سرکوب‌ ایمنی‌ به‌ دلیل‌ بیماری‌ یا دارو
  • دیابت‌ شیرین‌ (مرض‌ قند)
  • آکنه‌ روزاسه‌

درمان:

درمان بلفاریت ممکن است مشکل باشد زیرا معمولاً عود می کند. درمان بستگی به نوع بلفاریت دارد. درمان ممکن است شامل کمپرس گرم روی پلک ها، تمیز کردن آنها، استفاده از آنتی بیوتیک و/یا ماساژ پلک باشد. اگر بلفاریت سبب خشکی چشم شود ممکن است استفاده از قطره اشک مصنوعی یا پماد های لوبریکانت (که سبب کم شدن اصطکاک پلک با سطح چشم می شود) هم لازم باشد. گاهی برای کنترل التهاب از کورتون هم استفاده می شود ولی اثرات جانبی این داروها مانع استفاده دراز مدت از آنهاست.

کمپرس گرم سبب شل شدن پوسته های روی چشم می شود و به این ترتیب هنگام تمیز کردن پلک این پوسته ها راحت تر جدا می شوند. کمپرس گرم همچنین سبب گرم شدن و شل شدن پلاک هایی می شود که غدد چربی پلک را مسدود می کنند. انسداد این غدد سبب ایجاد التهاب می شود. ابتدا دست هایتان را بشویید و حوله ای را که با آب گرم مرطوب شده است را روی چشمان بسته خود قرار دهید. در ابتدای دوره درمان، چشم پزشک ممکن است این کار را ۴ بار در روز هر بار بمدت ۵ دقیقه تجویز کند. پس از آن کمپرس گرم ممکن است یک بار در روز و بمدت چند دقیقه کافی باشد.

تمیز کردن پلک ها برای درمان بلفاریت ضروری است. این کار با ماساژ پلک ها با شامپو بچهء رقیق شده انجام می شود. برای ماساژ پلک ها ابتدا دستان خود را شسته و با کمک انگشتان یا گوش پاک کن یا گاز یا حوله تمیز لبه های پلک و حوالی مژه ها را توسط شامپو بچه ماساژ داده و سپس با آب ولرم کاملا” آب بکشید.

در بعضی از موارد تجویز  آنتی بیوتیک به صورت پماد موضعی و یا درمان خوراکی ضروری است.

در صورتیکه غدد چربی پلک ها نیز اختلال عملکرد داشته باشند کمپرس گرم و ماساژ پلک برای خارج کردن چربی اضافی ضروری است. نحوه انجام ماساژ در این موارد توسط چشم پزشک به بیمار آموزش داده می شود.

از آنجا که بلفاریت تمایل به مزمن شدن دارد درمان ممکن است برای مدتی طولانی ادامه یابد. در صورتیکه بیمار از لنز تماسی استفاده کند، بسته به نوع بلفاریت، ممکن است لازم باشد در طول درمان بلفاریت و حتی بعد از آن از لنز استفاده نشود. برای بعضی از این بیماران لنز های با نفوذ پذیری بالا تجویز می شود و به بعضی دیگر توصیه می شود که دفعات تعویض لنز را بیشتر کنند. بعضی از بیماران هم در استفاده از لنز مشکل پیدا خواهند کرد و باید از روش های دیگری برای اصلاح عیب انکساری خود استفاده کنند.

بهتر است از مواد آرایشی نیز استفاده نشود زیرا ممکن است مانع شستشوی پلک و ماساژ درمانی شود. در بعضی از موارد بلفاریت به بیمار توصیه می شود از شامپوهای ضد شوره برای سر و ابروها استفاده کند.

 

1 Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.